Üniversitemiz Şiran Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Eczane Hizmetleri programı, Fizyoterapi programı ve daha öncesinde eğitim-öğretime devam eden Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı ikinci öğretimi için 2020-2021 eğitim-öğretim güz döneminde ilk öğrencilerini alacak.
Eczane Hizmetleri programına (YÖK) tarafından verilen 40 kontenjana öğrenci alacak olan meslek yüksekokulumuz, Fizyoterapi programına 40 ve Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik ikinci öğretim programına da 35 öğrenci alacak.
İlk öğrencilerini alacak olan Eczane Hizmetleri programı, programın gerektirdiği mesleki bilgilerle donatılmış, araştırmayı ve öğrenmeyi bilen, öz güveni yüksek, sorumluluk sahibi, ekip çalışmalarına yatkın ve insan ilişkilerinde başarılı bir mezun profili oluşturularak, sağlık sistemi içindeki talebi karşılayabilecek nitelikli sağlık personeli yetiştirmeyi hedeflemektedir. Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve YÖK Yürütme Kurulunun 26 Nisan 2011 Salı günü Resmî Gazete’de yayınlanan Kabul Tarihi: 6/4/2011 ve Kanun No.6225 olan “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kararınca “Eczane Teknikeri” unvanı verilir.
Fizyoterapi programı ise fizik tedavi ünitelerinde hastaların fizik tedavi uygulamalarını gerçekleştirecek sağlık teknikeri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Programın hedefi; sağlık kuruluşlarında, fizik tedavi ünitelerinde ve özel sektörde fizik tedavi işlemlerinin yürütülmesinde gerekli olan bilgi ve beceriyle donanmış sağlık personeli yetiştirmektir. Programın vizyonu, kendi alanındaki her türlü yenilik ve gelişmeyi takip ederek öğrenci standartlarını ve eğitimin kalitesini yükseltmek ve böylece mesleği en üst seviyeye çıkartmaktır. Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar “Fizyoterapi alanında Önlisans Diploması” derecesi alırlar.
Yeni öğrencilerini almaya hazırlanan Eczane Hizmetleri programı ile Fizyoterapi programı ve Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik ikinci öğretim programı için Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şu açıklamalarda bulundu:
“Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan salgınlar dolayısıyla sağlık alanında büyük yatırımlar yapılmaya başlandı. Nitelikli sağlık personeli yetiştirmeyi amaçlayan üniversitemiz, bu alanda yaptığı çalışmalarla adından söz ettirme ve ülkesine katma değer sunma gayesi içerisindedir. Şiran Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuza açtığımız Eczane Hizmetleri programı ile eczane ve ilaç sektörünün ihtiyaç duyduğu yardımcı personele bilimsel bir ortamda eğitim vererek, gereken donanıma sahip, mesleki ve ahlaki becerileri kazanmış personel yetiştirmeyi amaçlıyoruz. 2020-2021 eğitim-öğretim güz dönemi içerisinde YÖK tarafından verilen 40 kontenjana da ilk öğrencilerimizi almaya başlayacağız. Aday öğrencilerimiz gönül rahatlığıyla bu programı tercih edebilirler. Çünkü Eczane Hizmetleri programı mezunları için çalışma alanları, aldıkları eğitim göz önünde bulundurulduğunda oldukça geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Mezunlarımız kamu hastanelerine bağlı eczaneler, üniversite hastanelerine bağlı eczaneler, özel eczaneler, ilaç üretim firmaları, ilaç satış firmaları ve ilaç depoları gibi kurumlarda çalışma imkânı bulabilirler.
Fizyoterapi programı ise öğrencilerimizi mezuniyetten sonra geniş bir çalışma alanı beklemektedir. Bu programdan mezun olanlar sağlık personeli olarak kamu ve özel sektördeki hastanelerde çalışabilirler. Bu alanda yetişmiş elemana ülkemizde büyük ihtiyaç olduğundan mezunlarının hemen iş bulmaları mümkündür. Bu programdan mezun olanlara ön lisans diploması ile birlikte Fizyoterapi Teknikeri unvanı verilir. Ulusal ve uluslararası yataklı tedavi merkezlerindeki, ortopedi ve travmatoloji, nöroloji/pediatrik nöroloji, psikiyatri, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, beyin ve sinir cerrahisi, genel cerrahi, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, göğüs hastalıkları/göğüs cerrahisi, çocuk hastalıkları, üroloji, onkoloji, kadın doğum, kulak-burun-boğaz, tüm yoğun bakım servisleri, plastik cerrahi servisleri, yanık üniteleri, romatoloji bilim dallarına ait servislerde, acil servis üniteleri ve diş üniteleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, protez-ortez üretim ve rehabilitasyon merkezlerinde, birinci basamak sağlık hizmetleri veren kuruluşlarda, endüstri alanlarında, okullarda, spor kulüplerinde, huzur evlerinde, mesleki rehabilitasyon merkezlerinde, kaplıca-kür merkezlerinde, dal merkezlerinde, evde bakım merkezlerinde sağlık turizmine yönelik otellerde özel veya kamu görevi yapabilirler.
Daha öncesinden eğitim-öğretime devam eden Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programına ise ikinci öğretim programını da açtık ve (YÖK) tarafından verilen 35 kontenjana ilk öğrencilerimizi alacağız. Mezunlarımız, özel ve kamu sağlık kuruluşlarının çeşitli birimlerinin yanı sıra; yataksız tedavi kuruluşları, özel sağlık poliklinikleri, İl Sağlık Müdürlükleri, tıbbi araştırma ve e- yayın şirketleri, tıbbi malzeme firmaları, dispanserler, sağlık ocakları ve özel kliniklerde ‘Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Teknikeri’ olarak görev yapabilirler. Şiran ilçemiz için büyük kazanımlı bir gelişme olan bu programlarımızın ilçemize ve meslek yüksekokulumuza hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”