Gümüşhane Üniversitesi Şiran Dursun Keleş Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde “Dünya Kooparatifçilik Günü” başlıklı panel gerçekleştirildi.

        Kooperatifçilik iş birliğine dayalı, katılımcı, maddi ve manevi zorlukları takım etkinliği şeklinde gerçekleştirilmesini sağlayan bir iş sistemidir. Sosyal bir oluşum olan kooperatifçilik ilk kez 21 Aralık 1844 yılında İngiltere'de kurulmuştur. Bu sebeple tüm dünyada 21 Aralık Günü “Dünya Kooperatifçilik Günü” olarak kutlanmaktadır. Tarihimizde ise ilk kooperatif 1863 yılında "Memleket Sandığı" adı ile kurulmuştur. Atatürk, ilk "Tarım Kredi Kooperatifini" birkaç köyün de içinde bulunduğu Silifke ilçesinde açmış kendisi de ilk ortak olarak katılmıştır. Büyük bir mutluluk ile ulaştığımız Cumhuriyetimizin 100. yılında işbirliğe dayalı maddi ve manevi süreçler hakkında bilgiler sunmak için kooperatifçiliğe dair panel düzenlenmiştir. Okul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Demirağ’ın desteği, Öğr. Gör. Emre Sarı ve Öğr. Gör. Ahmet Taş’ın yardımları Dr. Öğretim Üyesi Fevziye Bekâr’ın moderatörlüğünde Şiran Belediyesi Çok Amaçlı Kültür Salonunda etkinlik düzenlenmiştir.

        Program açılışı Şehitlerimize ve gazilerimize ithafen saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile yapılmıştır. Gümüşhane Ticaret İl Müdürlüğünde katılım sağlayan Sayın Aytaç Bostan kooperatifçiliğe dair kanunlar ve Mevzuatlar hakkında bilgi vermiştir. Sayın Aytaç kooparatif  nedir,nasıl kurulur ve kadın kooparatifinin çalışma alanlarını nelerdir bu konulara değinmiştir.  Gümüşeller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Kürtün Almila Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Kurucularından Ayşegül Öznur Parlak neden kooperatifçilik tercih edilmelidir? konusu üzerine konuşmuştur. Kasaba Atölyesi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kurucularından Nazan Keskinoğlu, Kelkit ilçesinde kadın kooperatifçiliği süreçlerinin nasıl ilerlediği konuları hakkında konuşmalar yapmıştır. Gümüş kadınlar üretim ve pazarlama kooperatifi kurucularından Güldeniz Coşkun kooperatifçilikten işbirliğinin önemi konusuna değinmiştir. Şiran Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kurucularından Sema Akın ise Şiran ilçesindeki kooperatif süreçlerine değinmiştir. Panelin sonunda Gümüşhane Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Kadın Hizmetleri Biriminden katılım sağlayan Sosyolog Ferdiye Demir ise kooperatifler yoluyla kadınlar nasıl güçlendirilir konusu üzerinde konuşma yapmıştır.

        Panelin sonunda, İlçe Tarım Müdürü Kurtuluş Halep ve DOKA Gümüşhane Yatırım Destek Ofisi uzmanı Esra Tunç panelistlere destekleri ve katılımlarından dolayı teşekkür belgelerini takdim etmişlerdir. Sayın İlçe Tarım Müdürü Kurtuluş Halep’in görüşleri de alınarak program sona ermiştir.